16-09-06

Spreek de huiltaal (16 sep 2006)

Praten doen babies pas vanaf de tiende maand ongeveer. Communiceren gebeurt echter al meteen na de geboorte. Dat kleine hummeltje heeft eigenlijk maar twee manieren om met de buitenwereld te communiceren: lichaamstaal en huilen. Iedere ouder zal u vol overtuiging weten te vertellen dat een zuigeling vooral die laatste optie verkiest. Ook de onze, al mogen we zeker niet klagen. De eerste twee weken hebben we haar amper gehoord. Huilen van de honger deed ze hoegenaamd niet en ook protesteren wegens een natte luier, krampjes of een ander ongemak bleef uit. Sinds deze week stijgt het aantal huilbuien, we vermoeden wegens de darmkrampen die meestal rond week 3 opduiken.

Door de wol geverfde vaders en (vooral) moeders weten perfect welke huilbui bij welke klacht past. De huilcode van Gemma hebben wij voorlopig nog niet kunnen kraken. Eerlijk gezegd klinkt het gekrijs van onze dochter steeds hetzelfde, enkel de decibels die uit dat kleine mondje komen wisselen. De ene keer blijft het bij wat zacht gekreun na de voeding. De andere keer brult Gemma op een manier die een laag overvliegende straaljager als een licht zomerbriesje doet klinken.

Tweede manier om te weten hoe Gemma zich voelt: lichaamstaal. Het gros van de reacties van onze kleine meid gebeurt zuiver instinctief en onbewust. Toch kan je nu al een aantal basisgevoelens herkennen. Een korte bloemlezing van de emoties en de bijhorende gedachten van Gemma.

* Boosheid (Laat mij verder slapen, kinderbeul!)
* Opluchting (Oef, die vuile luier is eraf)
* Tevredenheid (wat is het hier gezellig in mijn wiegje)
* Voldaanheid (Mmm, ik heb mijn buikje lekker rond gegeten)
* Verwondering (Tiens, hangt die kleine hand vast aan mijn lijf?)
* Irritatie (wat doet die koude thermometer in mijn kont)

21:24 Gepost door Lode en Myriam | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

heyz ik kom jullie nog een fijne avond toewensen
xx sil
vele groetjes en dikke knuffel aan Gemma

Gepost door: sil | 20-09-06

:-) hihi , het is weer zo leuk geschreven zeg.
Het is inderdaad niet gemakkelijk om de huilbui code te kunnen kraken.Hier in de opvang is het met een nieuw baby'tje ook steeds zoeken wat er aan de hand kan zijn.En binnenkort is het weer zover , een baby'tje van net geen 3 maandjes komt bij ons "spelen".Ik vindt het altijd een uitdaging als een baby'tje weent om erachter te komen wat het kindje nu wil.

Maar je hebt Gemma's code toch al een beetje gekraakt zie ik haha.Ik wens je een fijne vrijdag toe en geef Gemma een dikke knuffel.
(mooie naam trouwens)
groetjes

Gepost door: cica | 29-09-06

Proficiat Hallo
Eerst en vooral proficiat met je dochtertje!!! Je kent me wel niet maar vind je blog super goe. Je schrijft heel leuk echt aangenaam om te lezen...
Geniet van je dochtertje want ze worden toch zo snel groot.
Liefs
mys75

Gepost door: mys75 | 17-10-06

Proficiat Lode!
de groeten aan de familie Roels vanwege de familie Bracke

Gepost door: Arnout Bracke | 21-10-06

:-) Ik wens je een fijne vrijdag en alvast een prettig weekend toe!
groetjes en een dikke knuff

Gepost door: cica | 24-11-06

tussen Het inpakken van cadeautjes kom ik jou en je gezinnetje prettige feestdagen en een boeiend 2007 toewensen!
dikke knuffel vanwege: Cica , Peter en ons poezeke Simba.

Gepost door: cica | 23-12-06

De commentaren zijn gesloten.